Yalnızca hayvansal ürünlerin tüketildiği, sebzelerin, meyvelerin, baklagillerin ve tahılların tamamen dışlandığı beslenme şekline carnivore diyeti deniyor.
Etobur diyet de denen bu beslenme biçimi ülkemizde karnivor diyeti adıyla anılıyor. Bu diyette sakatat, kırmızı et, işlenmiş et ürünleri, tavuk, hindi, balık ve yumurta ön planda yer alıyor.
Bu beslenme biçiminin savunucuları carnivore diyetinin ağırlık kaybını hızlandırdığını, enerji seviyelerini artırdığını ve karbonhidratları tamamen kestiklerinden kan şekeri dalgalanmalarının azaldığını belirtiyor. Bu tek taraflı katı diyetin sağlıklı olmadığı ise ortada!
Uzun süreli et ağırlıklı beslenmenin lif eksikliğine ve kabızlık sorununa yol açabileceği belirtiliyor. Bu diyet, yüksek protein ve yağ içeriği nedeniyle kalp-damar hastalıkları riski artabiliyor.
Carnivore diyetinin B grubu vitaminler ve demir açısından zengin olması avantaj sağlıyorsa da eksik mikro besin ögeleri vücut dengesini bozabiliyor. Diğer taraftan antioksidanlar ve fitokimyasallar açısından zengin bitkisel besinlerin eksikliği, bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor.
Carnivore diyeti hızlı sonuçlar vaat ediyorsa da uzun vadede sağlık üzerinde ciddi riskler oluşturabiliyor. Biz diyetisyenler bireylerin gereksinimlerine uygun dengeli diyet planları öneriyoruz. Daha sürdürülebilir ve monotonluktan uzak olan bu diyet planları hem sağlığı koruyor hem de yaşam kalitesini iyileştiriyor.
0 yorum