Düşük karbonhidratlı ve yüksek yağlı bir beslenme biçimi olan ketojenik diyet, vücudun ketozis adı verilen bir metabolik duruma girmesine neden oluyor.

avokado, meyve, yağ değişimi

Bu durumda vücut yağ depolarını enerji olarak kullanmaya başlıyor. İşte ketojenik diyet hakkında rehber niteliğinde bilgiler:

El, teknoloji, akıllı saat, start, başla, hareket, adım sayısı, ekran, saat, adım sayar

Özellikle ağırlık kaybı için tercih edilen ketojenik diyet, vücut ketozis durumundayken yağ depolarının azaltılması esasına dayanıyor. Bu durum genellikle kilo kaybı anlamına geliyor.

enginar, yeşil, tahta, kesme tahtası, sarı, tereyağ, sade yağ, sebze

Ketojenik diyet, karbonhidratları azaltırken yağ ve protein alımını artırıyor. Böyle bir senaryoda vücut enerji kaynağı olarak yağları kullanıyor.

analiz, kontrol, takip, yazı yazma, çalışma, ofis, yağ takibi

Ketojenik diyet özellikle insülin direnci, tip 2 diyabet ve epilepsi gibi vakalarda kullanılıyor olsa da önemli sağlık riskleri barındırıyor.

tansiyon, kan basıncı, hipertansiyon

Ketojenik diyetin yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve kalp-damar hastalıkları ile yaşayan bireyler için uygun olmadığı bildiriliyor.

3D yazıcı ile gıda, footprint, gıda yazdırma, 3b yazıcılarla besin, printer diyet

Ketojenik diyet, karbonhidrat alımını sınırlandırdığı için bazı besinlerden kaçınmak gerekiyor. Bu besinler arasında ekmek, makarna, pirinç ve şeker gibi besinler yer alıyor.

kitap, okuma, diyet, meyve, sebze, fıstık

Yağlı besinleri ve etleri bolca içeren bu diyette renkli sebzeler ve yeşil yapraklı sebzeler neredeyse hiç bulunmuyor.

halsizlik, yorgunluk, bitkinlik, tükenmişlik, kırgınlık, hastalık, kadın, iş, ofis, bilgisayar, çalışma, toplantı

Ketojenik diyet, ketozis durumuna girilinceye kadar birkaç gün sürebiliyor ve bu dönemde yorgunluk, hâlsizlik, baş ağrısı ve öfke nöbetleri gibi belirtiler görülebiliyor.

tarçınlı su, elma, çubuk tarçın

Ketojenik diyette bolca su içmek gerekiyor. Bu diyetteki gibi aşırı miktarda yağ ve protein tüketmek sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bu nedenle ketojenik diyetin mutlaka kontrol altında uygulanması gerekiyor.

diyetisyensenol , Eskişehir Uzman Diyetisyen ŞENOL YILDIZ
Uzman Diyetisyen • Şenol YILDIZ

Uzun vadede uygulanabilecek, sürdürülebilir bir beslenme yaklaşımı olmayan ketojenik diyet bazı sağlık sorunlarına ve besin yetersizliklerine sebep olabiliyor. Bu nedenle, diyeti uygulamadan önce diyetisyeninize danışmanızı tavsiye ediyorum. Sağlıkla kalın.

617 kez okundu


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Momentum Sağlık web sitesindeki içerikler bilgilendirme amaçlıdır. Sitedeki yazılar, görseller ve diğer materyaller tıbbi tanı, tedavi veya profesyonel sağlık hizmeti yerine geçmez. Sağlık sorunlarınızla ilgili en doğru ve güvenilir bilgiyi almak için sağlık profesyoneline danışınız. Momentum Sağlık, sunulan bilgilerin doğruluğu ve güncelliği konusunda azami özeni göstermektedir. İçeriklerde meydana gelebilecek hatalar, eksiklikler veya güncellik kaybından dolayı doğabilecek herhangi bir zarardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Telif hakkları Momentum Sağlık’a ait olan içeriklerin izinsiz kopyalanması, çoğaltılması veya ticari amaçla kullanılması yasaktır. Web sitemizi kullanarak bu koşulları kabul etmiş sayılırsınız.