Zeytin (Olea europaea), Akdeniz iklimine özgü bir meyvedir. Zeytinin Ayvalık, çakır, çekişte, çelebi, çilli, domat, Gemlik, karamürsel ve kiraz gibi çok sayıda çeşidi bulunuyor.
İçerdiği MUFA (tekli doymamış yağ asitleri) nedeniyle zeytin kalp-damar hastalıklarına, inflamasyona (enfeksiyona) ve kanser türlerine karşı kullanılıyor.
Yapısında barındırdığı polifenoller nedeniyle zeytin antioksidan etkinlik gösteriyor.
İçerdiği oleuropein nedeniyle zeytinin antimikrobiyal (mikrop öldürücü), antioksidan ve anti-aging özellik gösterdiği belirtiliyor.
Ayrıca zeytin HIV gibi enfeksiyonların bireyler arası geçişini yavaşlatıyor.
Düzenli olarak zeytinyağı kullanan bireylerde total kolesterolün ve LDL kolesterolün düştüğü, HDL kolesterolün yükseldiği belirtiliyor.
Bunlarla birlikte tanen, organik asitler ve uçucu yağlar içermesi nedeniyle zeytin yaprağının inatçı enfeksiyonlara karşı kullanılabileceği belirtiliyor.
Obezite ile yaşayan ya da ağırlık kaybetmeyi hedefleyen bireyler kahvaltılarında 1 yemek kaşığı (20-25 gram, 45 Kcal) zeytin tüketebilirler.
Zeytin hakkında detaylı bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler diliyorum.
3 yorum
Suzan avcı · 26 Haziran 2020 13:43 tarihinde
hocam her gün 8 veya 10 tane yiyorum yanlış mı yapıyorum ? Kahvaltı yapmasam gece yiyorum .
Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız · 3 Temmuz 2020 16:24 tarihinde
Merhaba, kahvaltı öğününüze 1 yemek kaşığı siyah ya da yeşil zeytin ekleyebilirsiniz. Gece tüketmemeye ve kahvaltınızı atlamamaya özen gösterin.
Zeytinyağı – Momentum · 26 Haziran 2020 10:12 tarihinde
[…] zeytin meyvesinden elde edilen bitkisel sıvı […]