Akdeniz diyeti, Yunanistan, İtalya, İspanya ve Orta Doğu’nun bazı bölgeleri dahil olmak üzere Akdeniz kıyılarındaki ülkelerde yaşayan bireylerin beslenme düzenini tanımlamak için kullanılıyor.

paleo diyeti, taş devri diyeti

Bu beslenme modelinin temelinde bitkisel besinler, tahıllar, meyve ve sebzeler, baklagiller, yağlı tohumlar yer alıyorken kırmızı etin sınırlı tüketimi ve orta düzeyde balık, deniz ürünleri ve süt ürünleri tüketimi yer alıyor.

piknik sepeti, sağlıklı beslenme, sepet, kır gezisi, kırmızı biber, limon, alışveriş, organik beslenme

Yüksek posa içeriğine sahip besinlere odaklanan bir beslenme modeli olan Akdeniz diyeti, sindirim sistemini düzenliyor ve kabızlığı önlüyor. Balık, deniz ürünleri ve zeytinyağı içeriği nedeniyle bu diyet kalp ve damar sağlığına katkıda bulunuyor. Ayrıca tekli doymamış yağ asitlerinden zengin olması nedeniyle Akdeniz diyeti kalp hastalığı, kanser, depresyon, Alzheimer gibi hastalıkların önlenmesine katkı sağlıyor.

buzdolabı, sağlıklı beslenme, besin güvenliği, alışveriş ve depolama

Akdeniz diyetini nasıl uygulayabilirim?

Akdeniz diyeti, uygulanması en kolay diyetlerin arasında yer alıyor. Dikkat edilmesi gerekenler arasında besin seçimi, pişirme yöntemi ve porsiyon kontrolü yer alıyor. Akdeniz diyet modeli kurallarını sizin için şöyle sıralayabilirim:

  1. Günde 3 ana öğünün yanına 1-2 ara öğün ekleyebilirsiniz.
  2. Meyve ve sebze ağırlıklı bir beslenme düzeniniz olmalı ve sebzeleri haşlama, fırında ya da buharda pişirme yöntemleriyle pişirmelisiniz.
  3. Tereyağı, margarin, kuyruk yağı gibi hayvansal kaynaklı yağlar yerine zeytinyağı tüketimini tercih edebilirsiniz.
  4. Kırmızı et yerine haftada 2-3 kez balık tüketebilirsiniz.
  5. Basit karbonhidratlar yerine tam tahıllı, çavdarlı, tam buğday unlu ekmekler, tahıllar gibi kompleks karbonhidrat kaynaklarını tüketmelisiniz.

diyetisyen, kadın, avokado, beslenme eğitimi, danışan, besin kartları, diyet anlatımı

Diyetisyeniniz tarafından planlanacak Akdeniz diyeti ile sağlıklı bir şekilde vücut ağırlığı kontrolü sağlayabilirsiniz. Konuya ilişkin daha kapsamlı bilgi için uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler dilerim.

414 kez okundu

Diyetisyen Beyza Çulha

Mesleki eğitimlerini ve saha çalışmalarını başarıyla tamamlayarak Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden yüksek onur derecesiyle mezun olan ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Tıbbi Fizyoloji alanında yüksek lisans eğitimine devam eden Diyetisyen Beyza Çulha danışanlarını online olarak takip ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir