Son yıllarda ekonomik nedenler ve artan nüfusa bağlı beslenme ihtiyacının sağlanmasındaki zorluklar, vejetaryen veya vegan beslenmeye yönelimdeki artış sebebiyle alternatif protein kaynaklarına talebi artırdığı biliniyor.

hububat, baklagiller, tahıllar

Hayvansal kaynaklı proteinlerin iyi kalite protein içeriğinin yanı sıra çok sık ve fazla tüketilmeleri durumunda kardiyovasküler hastalık riski olan bireyleri bitkisel kaynaklı protein içeren besinleri tüketmeye yöneltebiliyor.

çerez, yağlı tohumlar, ceviz, kakao, yemek hazırlama

Bütün bunlar bitkisel protein kaynaklarının neler olduğunun merak edilmesine yol açıyor. Tahıllar, kuru baklagiller, yağlı tohumlar ve sert kabuklu yemişler bitkisel kaynaklı protein içeren besinlerin başında geliyor.

tahıllar, grain, hububat

Bitkisel protein kaynaklarının esansiyel aminoasit içeriklerinin hayvansal protein kaynaklarına göre kısıtlı olduğu biliniyor bu yüzden bitkisel besinlerin hayvansal besinlerle veya birbiri ile karıştırılarak tüketilmesinin protein kalitesini yükseltebileceği düşünülüyor.

sade pizza, hamur işi, ana öğün, diyet kaçamağı, mantarlı pizza, domates, tahta, ot, kırmızı biber, sunum, tahta

Beslenmenizde bitkisel kaynaklı proteinlere yer verin. Özellikle emilimleri hayvansal kaynaklı proteinlerden az olan bu proteinlerin uygun yöntemlerle pişirin. Konu ile ilgili detaylar için diyetisyeninize danışın. Sağlıklı, keyifli ve dengeli günler diliyorum.

558 kez okundu

Diyetisyen Tuğba Şahin

Mesleki eğitimlerini ve alan çalışmalarını başarıyla tamamlayarak İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2023 yılında mezun olan Diyetisyen Tuğba Şahin, danışanlarını online olarak takip ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir