Eser elementler, günlük gereksinim miktarı 20 mg’ın altında olan mineralleri1 ifade ediyor. Vücuttaki konsantrasyonları düşük olduğu için aynı zamanda iz elementler veya mikro-mineraller olarak da adlandırılıyor.

su, soda, maden suyu, zengin mineralli su, limon

Eser elementler elzem ve elzem olmayan olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bir mineralin yetersiz alımı metabolizmada veya vücut fonksiyonlarında sorunlara yol açıyor ve yetersizlik giderildiğinde ilgili sorun düzeliyorsa bu mineral elzem (esansiyel) eser element2 sınıfında yer alıyor. Vücudun yapı ve işlevleri için gerekliliği saptanmamış mineraller ise elzem olmayan (esansiyel olmayan) eser elementler3 olarak sınıflandırılıyor.

Besin desteği, ilaç, gıda takviyesi, diyet ilacı, gnc ürünleri

Vücut büyüme, gelişme ve organizmanın devamlılığını sağlamak için düşük miktarlarda dahi olsa eser elementlere gereksinim duyuyor. Günlük alım düzeyleri belirlenen eser elementler arasında demir, çinko, iyot ve selenyum yer alıyor.

maden suyu, doğal mineralli su, sodaEser elementlerin yetersizliği bazı hastalıklar ile ilişkilendiriliyor. Bunun yanı sıra eser elementlerin kanda yüksek düzeylerde bulunması da toksik etki göstererek zehirlenmelere ve hastalıklara yol açabiliyor.

tiroit, tiroid nodülü, ultrason, guatr, hashimoto, hipotiroidi (2)Yeterli ve dengeli beslenen kişilerde eser elementlerin eksikliğine sık rastlanmıyor olsa da:

pembe, kız, çocuk, tarla, filiz, yeşillik, ekip biçme, saman, ekme, dikme, tohum, tarla, tarım, ziraat, sürdürülebilir yaşam, sürdürülebilir beslenme

Eser element eksikliğinin önüne geçebilmek için toprak, doğal yapısı bozulmadan verimli bir şekilde kullanılmalı ayrıca eser elementlerden yararlanmak adına yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.

Diyetisyen Merve Hilal GÜNGÖR

Diyetisyen · Merve Hilal GÜNGÖR

Konuya ilişkin detaylı bilgi için hekiminize ve diyetisyeninize başvurun. Sağlıklı günler diliyorum.

1sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/B%202.pdf
2services.tubitak.gov.tr/edergi/yazi.pdf;jsessionid=TMhmMOA+tcDtD7TmXb51W2YH?dergiKodu=4&cilt=38&sayi=520&sayfa=86&yaziid=19847
3acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/103708/mod_resource/content/0/ESER%20ELEMENTLER.pdf
1.434 kez okundu

Diyetisyen Merve Hilal Güngör

Diyetisyen Merve Hilal Güngör, 2021 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden yüksek şeref öğrencisi olarak mezun olmuştur. Öğrenciliği sırasında çeşitli seminerlere katılan ve iki farklı kurumda staj çalışmalarını başarıyla tamamlayan Merve Hilal Güngör, Eskişehir Şehir Hastanesi'nde hizmet vermeye devam etmektedir.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir