Günümüzde beslenme, çevresel etmenler ve stres gibi faktörlerin iyi yönetilememesi doğurganlığı azaltabiliyor. Bu olumsuz etkiler ise yaşam biçimi değişikliği ile düzeltilebiliyor.

hamile, doktor, kontrol, gebe

Doğurganlığın artırılmasında çoklu doymamış yağ asitlerini, bitkisel protein kaynaklarını, antioksidanları, selenyum, çinko ve magnezyum gibi mineraller bakımından zengin besinleri tüketebilirsiniz.

kadın, beslenme eğitimi, diyet ofisi, mutfak, yemek hazırlama, diyet eğitimi, pırasa

Akdeniz diyet modeline dayalı bir diyetin (lif, omega 3, bitkisel kaynaklı protein, vitamin ve mineral açısından zengin beslenme) kadınların doğurganlığı üzerinde olumlu etkileri1 bulunuyor. Şimdi doğurganlık üzerinde etkili besinlere tek tek bakalım.

kitap, okuma, diyet, meyve, sebze, fıstık

1 • Yumurta

Protein bakımından zengin bir içeriğe sahip olması nedeniyle yumurta doğurganlığın artırılması amacıyla tüketilebilir.

yumurta, sahanda yumurta, sarı

2 • Yeşil yapraklı sebzeler

Ispanak, pırasa, brokoli, marul gibi yeşil yapraklı sebzeler folik asit ve demir içermeleri nedeniyle doğurganlığı artırabiliyor.

3 • Süt ve süt ürünleri

Protein ve magnezyum içeren süt ve süt ürünleri, sağlıklı yağ asitleri içeriyor. Bu yağ asitleri prostaglandin ve streoit üretimini artırarak doğurganlığı pozitif yönde etkiliyor.

süt, inek sütü, keçi sütü, cookie, kurabiye, kap

4 Balık

Omega 3 alımını artıran uskumru, alabalık, somon, sardalya ve ton balığı gibi yağlı balıklar haftada 1-2 kez tüketilmelidir.

tabak, öğün, yemek, sunum, diyet, asparagus, kuşkonmaz, balık, karides, somon

5 Yağlı tohumlar

Fındık, badem ve ceviz gibi yüksek omega 3 içeriğine sahip yağlı tohumların hormon seviyelerini düzenlemesi ve sağlıklı bir hamilelik süreci için tüketimi önemlidir.

kuru yemişler, yağlı tohumlar, kuruyemiş, fıstık, ceviz, badem, kuru üzüm

Doğurganlığın sağlıklı beslenme ile bağlantılı olduğunu unutmayın. Konu hakkında daha fazla bilgi için hekiminizle ve uzman diyetisyeninizle görüşün. Sağlıklı günler dilerim.

1doi.org/10.1093/advances/nmab068 
1.088 kez okundu

Diyetisyen Beyza Çulha

Mesleki eğitimlerini ve saha çalışmalarını başarıyla tamamlayarak Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden yüksek onur derecesiyle mezun olan ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Tıbbi Fizyoloji alanında yüksek lisans eğitimine devam eden Diyetisyen Beyza Çulha danışanlarını online olarak takip ediyor.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir